Gallery

Shaklee Supplements Shaklee Supplements Shaklee Supplements Shaklee Supplements Shaklee Supplements
Showing posts with label ESP. Show all posts
Showing posts with label ESP. Show all posts
Hello readers,
Hari ini saya compile 56 soalan lazim tentang ESP yang dijawab oleh pakar nutrisi Shaklee, Puan Sarah. Puan Sarah ni sangat best tau. Siap boleh whatsapp dia kalau nak tanya apa-apa kemusykilan. Kiranya tak adalah menggagau tanpa panduan kan..kan... Ok jom baca dan fahamkan tentang protein paling unggul ; ESP!!


1.Apa yang dimaksudkan Soya Non-GMO?

-> Soya Non GMO ialah soya yang tidak diubah genetiknya. Bermaksud, kacang soya ini organik dan tidak mempunyai hormone tambahan. Jadi, ia dapat dikenali dan diserap oleh badan dengan



2. Bagaimana Isoflavon dalam kacang soya dipercayai menyerupai hormon wanita?

- Kerana bentuk molekul nya. Akan tetapi, tindak balas/kerja yang dilakukan adalah tidak sama kerana estrogen dalam badan mempunyai kuasa dominan jika dibandingkan dengan phytoestrogen.



3. Bagaimana soya esp berfungsi untuk bantu ramai wanita yang mengandung?

-kerana kandungan protein yang berkualiti tinggi. Ia membantu dalam perkembangan bayi di dalam kandungan.



4. Bagaimana Soya ESP untuk bantu wanita yang ingin hamil.

--kerana kandungan protein yang berkualiti tinggi. Protein diperlukan dalam memperbaharui sel-sel baru yang sihat (spt: hormone untuk kesuburan & sel-sel system pembiakan)



5. Soya Tidak elok untuk Lelaki Fakta Atau Auta??

-Auta. Tiada kajian sahih yang membuktikan soya tidak boleh diambil oleh lelaki



6. Bagaimana nak kenal pasti customer yang alergik kekacang sebb ader sesetengahnya x pernah tahu yng dia alergik soya.?Selepas pembelian baru tau yang dia alergik soya

-sebaiknya buat pemeriksaan darah di klinik/hospital untuk mengesan elergik kepada sesuatu makanan.



7. dari segi perbidanan melayu, soya di katakan boleh menyebabkan urat sejuk dan kembang sebab ia di kategorikan dlm kekacang. fakta atau auta?

-Auta. Tiada kajian sahih yang membuktikan soya boleh menyebabkan urat sejuk dan kembang.



8. berapa sudu yg sepatutnya di ambil dlm sehari? ada yg kata 3 sudu, ada kata 6 sudu. kalau melebihi kuantiti ESP yg di ambil, adakah ia memudaratkan ?

-> sukatan yang disarankan adalah 3 sudu besar setiap hari.protein yang ada dlm ESP ialah 14gram.Individu biasanya memerlukan 50-60g protein setiap hari.Jadi, individu yang mengamalkan makanan sihat dan ditambah dgn ESP satu hidangan sudah mencukupi untuk keperluan badan.



9.kenapa amik esp boleh jadi naik berat badan dan kenapa ader yang amik sembelit dan jadi sampai buasir.

-> Pengawalan berat badan perlu seimbang dgn kawal makan, senaman dan supplement berkesan. Jika seseorang hanya ingin kurus dgn pengambilan supplement tanpa kawal makan dan senaman; ia akan membantutkan program kurus nya dan menyebabkan berat naik.Perlu minum air banyak jika mengambil ESP agar proses serapan dan pemulihan otot menjadi lebih baik



10. Untuk orang nak diet, bagaimanakah pengambilan ESP? Dan waktu bila perlu ambil ESP?

-> Boleh diambil sebagai meal replacement di waktu pagi , 3 jam selepas breakfast

- boleh diambil sebelum sarapan dan sebelum makan malam (pengambilan makan malam dan sarapan hendaklah dikawal)



11. Adakah ESP tidak boleh diambil bersama supplemen2 Shaklee yang lain?

-> Boleh, tiada masalah



12.ada mitos kata soya tak bagus utk kesihatan lelaki dan perempuan, ada juga kata soya menyebabkan kulit bayi sensitif. apa komen nutritionist. 😁

-tiada bukti saintifik kukuh mengatakan tidak bagus untuk kesihatan, malah, banyak kajian saintifik menunjukkan soya bermanfaat untuk kesihatan. Sama juga untuk kulit bayi sensitive.





13. Soya tidak baik utk kesihatan kerana ia akan menggalakkan sel2 kanser (makanan sel2 kanser). Fakta atau auta?

-> Soya Non GMO yang digunakan untuk menghasilkan ESP adalah organik dan tidak merbahaya.Soya ini juga dibasuh dgn air semasa pemprosesannya menyebabkan ia selamat, berkesan dan mesra alam



14. bolehkan ESP diambil oleh pesakit hypothyroidism,  hyperthyroidism,  pesakit buah pinggang yang belum  atau sedang menjalani dialisis?

- untuk penyakit sebegini, sila dapatkan nasihat doctor pakar dahulu.



15. Adakah ESP penyebab baby ruam? (Baby dah 4bulan) fully bf.

-> Tidak

-



16. Adakah soya / Esp Menyebabkan tulang menjadi lemah . Jika ibu hamil mengambil adakah ia juga menyebabkan tulang bayi menjadi lemah?

-> Tulang tidak kuat disebabkan kekurangan kalsium.disarankn untuk ibu mengambil Ostematrix untuk menampung keperluan kalsium



17. Sebenarnya, bolehkah wanita yang ada masalah Fibroid dan cyst mengamalkan vitamin berasaskan soya spt ESP? Jika tidak boleh..apakah cadangan terbaik untuk sumber protein mereka?

- untuk wanita yang mempunyai masalah cyst, sebaiknya dapatkan nasihat doctor sebelum mengmbil suplemen. Walaubagaimanapun, soya bukan penyebab kepada masalah cyst.



18. Bolehkah ibu yg menyusu anak g6pd ambil ESP dalam tempoh menyusu tu? ada apa2 kesan sampingan pada bayi?

- Ibu yang menyusu anak g6pd mengambil produk berasaskan soya hendaklah mendapatkan nasihat doctor terlebih dahulu. Tidak digalakkan, kecuali di bawah kebenaran doctor.



19. Org gout bleh ambil esp ?

-> Boleh



20. Ibu menyusu yang minum esp...adakah ia memberi kesan ke atas berat bdn bayi?adakah akan bertambah atau sebaliknya?

-> Bergantung pada pemakanan ibu dan anak



21. Bagaimana cara pengambilan ESP boleh membantu menaikkan berat badan?

- kerana ESP memberi kandungan amino asid yang lengkap kepada tubuh bedan, dan ia dapat membantu dalam penghasilan otot. Kanaikan otot akan mempengaruhi berat badan.



22. Bagaimana cara makan ESP yg betul untuk elak berat badan naik?

-> Rujuk jawapan 10



23. Betulkah pada awal kehamilan tidak digalakkan mengambil ESP Kerana Boleh meningkatkan hormon sehingga menyebabkan keguguran.

= Tidak. Pengambilan ESP tidak menyebabkan peningkatan hormone.



24. Adakah esp boleh menyebabkan kegemukkan setelah ditinggalkan @ bila dah xambik...(sebab ade cust ne dia sibuk dok ckp sebab esp la ne dia gemuk skrg....dia ambik utk susu huhuu)

-> Tidak. rujuk jawapan 9



25.apa kaitan minum esp boleh putihkan kulit?

-> ESP adalah protein, asas pada bina sel.pabila sel sihat, maka organ sihat, dan sistem turut sihat.jadi pabila sel kulit sihat, maka organ sihat dan kesan sihat itu adalah putih, gebu

- ini kerana sumber protein yang digunakan adalah berkualiti tinggi dan lengkap dengan kandungan asid amino. Protein diperlukan dalam membina sel-sel kulit yang baru, jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat, pengambilan protein yang berkualiti tinggi adalah penting.



26. Kanak-kanak  boleh consume ESP tak dan kalau boleh berapa sukatan yg sesuai utk kanak?

->tidak digalakkan.sebaiknya ambillah Mealshake



27. Berapa sukatan pengambilan esp untuk pesakit diabeties?

- pengambilan seperti biasa. 1-2 kali sehari.



28. Apakah bukti yg soya esp adalah non-gmo?

- kerana Shaklee ESP dihasilkan di bawah Identity Preservative Program (IPP), di mana ia dikawal ketat dari proses pertumbuhan sehingga ke pemprosesan. Ia adalah pihak ke-3 yang akan memastikan produk ESP non-GMO.



29. Pengambilan Esp dikatakan bantu kenyang lebih lama, tapi kenapa ada yang lepas sejam dua dah lapar?adakah ada kesilapan dlm pengambilan?

-> Pengambilan ESP adalah 3 sudu besar bersamaan 14g protein (105kcal).proses penyerapan protein setiap individu berbeza.sekitar 5-9g setiap jam.jadi dlm masa 3-4 jam sudah berasa lapar jika individu itu hanya minum ESP semata2x..Dinasihatkan makan pada kalori rendah dan ditambah dgn ESP



30. Esp dikatakan bagus untuk pesakit gastrik..kenapa? Adakah ia disebabkan esp mempunyai unsur kalsium ?

- Ya betul. ESP mengandungi kalsium 500mg bagi setiap hidangan.



31. Bagaimana soya dikatakan membantu wanita yang menopause.

-wanita menopos adalah disebabkan oleh level hormone estrogen yang turun secara mendadak. Soya yang mengandungi isoflavons (hanya soya yang dibasuh melalui air sahaja) dapat membantu dalam mengawal penurunan hormone ini.



32. ESP expired coz jarang ambik still boleh consume? Ade effect x?

-> Disarankan untuk tidak minum selepas expiry date



33. Esp salah satu produk dicadangkan bg ibu menyusu untuk kurus. Tapi kesannya, selera makan ibu bertambah dan berat badan naik. Bagaimana pengambilan yang betul untuk kurus?

-> Rujuk jawapan no 9



34.Betulkah kesesuain pengambilan ESP adalah mengikut darah?Adakah mereka yang berdarah B tidak sesuai minum ESP dan menyebabkan kegemukan?

- Tidak. Tiada kajian saintifik yang kukuh tidak membuktikan ia boleh menyebabkan kegemukan.



35. Bagaimana esp mengekalkan kesegaran?contoh banyak esp produced on 2014, tapi expired lama sehingga 2016. Ada certain esp bau pun kadang2 lain dah. Kdg2 customer tanya kenapa bau esp tak sama untuk semua tin? Mohon pencerahan.tq

- kerana pemprosesan yang dibuat adalah dengan menggunakan air untuk dibasuh, jadi ia dapat mengekalkan kesegaran soya tersebut. Rasa yang tidak sama kerana proses penuaian soya adalah berbeza, jadi rasanya berbeza ikut cuaca/iklim penuaian soya pada ketika itu.



36. Betul ke ESP x boleh di minum oleh pesakit cyst disebabkan kandungan SOYA di dalam ESP?

-Soya bukan penyebab kepada penyakit cyst, tetapi pesakit cyst hendaklah mendapatkan nasihat doctor sebelum mengambil apa-apa sulpemen.



37. Macam mana pula fungsi ESP untuk naikkan berat dan Untuk turunkan berat..adakah perbezaan cara pengambilan atau macam mana?

-> Kene faham konsep pengambilan ESP.Bukan salah ESP.rujuk jawapan soalan no 9 dan 10



38. Ibu yg (xde eczema) masih BF bayinya akan menyebabkan bayinya itu eczema sekiranya ibu mengambil esp. betul ke?

- Tidak. Kecuali jika bayi tersebut mempunyai elergik kepada soya. Tetapi keberangkalian adalah rendah.



39. Adakan ESP mengandungi soy isoflavon yg boleh menyebabkan lebihan hormon lelaki (testosterone) dlm badan wanita?

-Tidak. Fungsi isoflavon tidak akan melebihi hormone original yang terdapat dalam badan. Jadi, ia tidak mengganggu tahap keabnormalan hormone.



40. Macam mana pula fungsi ESP untuk naikkan berat dan Untuk turunkan berat..adakah perbezaan cara pengambilan atau macam mana?

-> Rujuk no 37



41. Ibu yg hamil (xde eczema) ambil ESP semasa kehamilan akan menyebabkan bayinya itu eczema. betul ke?

-rujuk pada jawapan 38



42. Betul ke ambil ESP berlebihan boleh rosak buah pinggang?

- kerosakan buah pinggang bukan disebabakan oleh factor pengmbilan soya, tetapi daripada pemakanan yang tinggi pengawet atau ubatan lebihan di dalam badan.



43.siapa yg memang tak boleh ambil esp? mereka yg asid urik tinggi boleh consume esp?
-          Tiada spesifik alasan yang menyatakan soya tidak boleh diambil oleh pesakit tertentu, bagaimanapun, sila dapatkan nasihat doctor untuk pesakit yang menghidap kanser, g6pd, thyroid dan sebagainya.



44. berapakah sukatan pengambilan ESP sehari bagi ibu hamil, ibu menyusu, yang nak kurus dan yang nak jaga kesihatan?

->saranan 3 sudu besar satu hari

-disarankan pengambilan 3 sudu minimum sehari. Boleh ambil lebih sehingga 9 sudu ikut keperluan badan.



45. Ada kah gatal2 badan selepas consume esp sbg healing crisis?atau alahan kpd kacang soya?brapa lama biasa nya healing crisis utk pengguna esp

->kemungkinan.observe untuk 2-3 minggu.banyakkan minum air

-sebaiknya buat pemerikasaan untuk lihat tahap elergik pada makanan. Jika tidak, minum air kosng secukupnya setiap hari



46. Betul ke ambil ESP boleh cerahkan kulit? Berapa lama consume boleh gebus gabas. Ada yg dah consume lama, belum cerah2.

-> ESP bukan ubat tp supplement.ia bertindak untuk bina sel.pabila sel sihat, maka organ dan sistem turut sihat.selain itu, untuk vitamin kulit.boleh ikhtiar dgn vitamin C, E dan Collagen.




47..adakah esp boleh menyebabkan loya , muntah ,   cirit birit dan demam panas?

->bergantung pada individu.tiada masalah setakat ini sejak ESP dikenalkan sejak 1961



48..bolehkah esp diambil oleh pesakit yang disyaki denggi,?

-Boleh..tiada masalah. Pada masa yang sama, pesakit denggi hendaklah minum air secukup2nya.



49. Bagaimana esp membantu dalam kesuburan lelaki dan wanita

-ESP adalah sumber protein yang sihat. Protein penting dalam penghasilan hormone, secara tidak langsung membantu dalam kesuburan.



50. Kenapa selepas minum esp, ada yang membuatkan org rasa bloated dan naik angin.

-> Dikhuatiri kurang makan dan kurang air

-banyak factor lain yang menyebabkan bloated. Sila makan dengan masa yang betul, dan cukupkan pengambilan air kosong.



51. Sekiranya ibu hamil mmg consume esp dr sebelum hamil, tapi morning sickness membuatkan dia loya dan tak lalu minum esp lagi, adakah suggestion cara minum esp yang boleh dikongsikan?

-> Minum ESP dgn mencampurkan dgn minuman lain seperti jus, milo






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Assalamualaikum...

Korang suka minum teh tarik tak? Suka kan? Mesti kebanyakan orang suka teh tarik ni. Susah lah nak jumpa orang yang tak gemar teh ni. Kalau lepak mamak mesti teh atau milo ais paling favourite kan??

Saya antara penggemar milo dan teh juga.Tapi tak lah tegar sangat. Teh emak saya sangat sedap lah, alhamdulillah resipi turun ke saya dan setiap kali orang datang ke rumah, teh saya paling digemari oleh ramai :). Pernah ada sedara teringat-ingat teh saya tu. Hehe. Padahal biasa je. :)

Teh saya ada kelainan sedikit sebab ada letak garam sikit. Which is not good pun. Tapi sebab nak sedap kan, memang rasa berlemak-lemak gitu. Dan saya jenis rebus daun teh sampai rasanya turun betul-betul, Sebab tu kaw. Teh halia dan teh masala pun macam tu jugak. Kadang-kadang leceh jugak nak buat sebab kena tunggu mendidih, kemudian nak reneh daun teh, pastu tapis pastu nak bancuh susu dan gula. Saya tak guna susu pekat manis ye. Sebab gula sangat tinggi dan tak elok. Rasanya teh saya kalori low sikit kot. Hehe.

Kalori teh ni 100 kcal tau. Kalau pagi petang siang malam minum memang hampir 300 kcal jugak la. Almost sama sepinggan nasi dan ayam tau. Lagipun teh ada kafein, tak elok lah minum selalu kan? kan? Walaupun suka tapi saya memang akan kira lah berapa kali minum. Kadang-kadang seminggu sekali ataupun masa kenduri je. Dulu kalau kat rumah hari-hari bedal sebab sedap!

Insha Allah saya akan share lagi tentang cara kira kalori ni. Senang je tau, yang penting badan sihat. Oh ya, lupa saya nak share kalori ESP  pulak,one of my favourite drinks!

Oooo.. lebih kurang sama je dengan segelas teh tarik. Tapi dengan ESP boleh rasa kenyang sampai 3 jam lah untuk saya. For me not 6 hours sebab memang perut mintak nak makan apa-apa. haha. Dan yang bestnya bila minum ESP dan workout, anda punya muscle semua terbentuk elok. Tak ada gelebeh-gelebeh, Kira fit lah. Tapi kena workout.

Kalau minum ESP pastu tidur, memang otot gelebeh ye. Jom jadikan ESP sebagai rutin harian. Teh tarik pun boleh minum, tapi sekali sekala okla kan..kan??

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
 
Assalamualaikum korang. 
Dalam blog ni banyak saya cerita tentang ESP kan? Banyak sangat lah sebab saya memang suka sangat dengan ESP ni.  Tapi ramai yang tak tahu siapa yang betul-betul perlukan ESP ni kan? Sebenarnya, hampir semua individu boleh ambil ESP kecuali lah kalau kencing ada protein tu, itu kes lain lah. Sebab nanti buah pinggang berat nak proses.


Ok straight to the point.


SIAPA YANG PERLUKAN ESP?

1. Individu yang mempunyai kulit kusam, dan berjeragat

2. Individu yang sering keletihan dan tidak bermaya akibat work load yang sangat banyak

3. Individu yang sering mengalami gastrik

4. Individu yang menyusukan anak dan ingin meriahkan lagi susu

5. Individu yang mengalami ekzema

6. Individu yang menghidap kencing manis dan perlukan snek yang tidak mengganggu gula mereka

7. Individu yang berpantang untuk tenaga segera serta memulihkan sel-sel baru

8. Individu yang ingin penyerapan vitamin dan nutrien dengan lebih baik

9. Individu yang ingin mengurangkan kesan stretch mark 

10. Individu yang ingin memudarkan parut pembedahan

11. Individu yang terlalu sibuk sehingga tiada masa untuk makan pagi 

12. Individu yang ingin kurus

13. Individu yang mempunyai rambut dan kuku yang rapuh serta rambut gugur terlalu banyak

.
.
.

Fuh..banyak tu. Ada lagi banyak sebenarnya. Nanti sambung naaaa...Dah habis break time ni. 
Jangan lupa promo ESP masih ON tau! ;)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

Hi korang.

Ramai pulak yang nak ESP ni sebab promo kan? kan? Namun saya pasti ramai jugak tertanya-tanya adakah soya bagus atau tidak untuk kesihatan. Semalam kami ada kelas telegram bersama nutritionist Sarah. Memang best sangat tau dengar cara dia sampaikan. Rasa jatuh hati berkali-kali dengan ESP :). Oh ye, kami tak pergi mana-mana pun. Dari rumah masing-masing kelas berjalan lancar dan output memang tip top!
kelas nutrisi
kelas telegram bersama nutritionist Sarah

soya bagus
MINUMAN FAVOURITE SAYA :)
Ok, jom kita tengok apa sebenarnya MITOS yang sering diperkatakan kepada SOYA
Sebenarnya banyak mitos dia. Tapi saya pilih beberapa artikel yang saya betul-betul nak fokus :)

1. SEMUA SOYA ADALAH GMO 

Ha, yang ni memang terang-terang mitos sebab banyak lagi soya yang dihasilkan secara non gmo di mana tiada unsur pengubahsuaian dalam produk soya tersebut. ESP adalah salah satu contohnya. Artikel lanjut dalam journal the top 5 soy myths

2. SOYA MENINGKATKAN RISIKO KANSER PAYUDARA

Yang ni memang tak betul juga. Boleh baca lanjut dalam artikel yang sama : http://www.todaysdietitian.com/newarchives/040114p52.shtml. Dr zubaidi juga ada terangkan tentang ini di : soya tidak menyebabkan kanser payurdara

    

3. LELAKI BOLEH JADI KEPEREMPUANAN MINUM SOYA


Oh my! Manalah ada macam tu. Dah bertahun-tahun SID lelaki minum ESP tak ada rasanya keluar berita yang lelaki jadi perempuan atau bersifat keperempuanan. Mereka fikir estrogen dalam soya boleh menurunkan paras testesteron dalam lelaki tetapi mereka tidak tahu sebenarnya phytoestrogen yang ada dalam soya tu. Malah kajian mengatakan lelaki bagus minum soya kerana boleh mengurangkan risiko kanser prostat . Nah , baca lagi artikel dr zubaidi tentang soya boleh sebabkan lelaki mandul atau tidak subur

4 SOYA BUKAN SUMBER PROTEIN YANG BAGUS
Yang ni mitos yang sangat tipu. Sebab dalam kelas kami didedahkan tentang beza protein haiwan dan protein tumbuhan. Memang terbukti protein tumbuhan jauh lebih baik dari haiwan lagipun Soya ada asid amino yang lengkap dan rendah kolestrol berbanding protein haiwan.


Banyak artikel-artikel lain :

http://www.huffingtonpost.com/2014/07/15/soy-myths_n_5571272.html

https://www.kashi.com/natural-living/nutrition-educator-resources/debunking-soy-myths

Pilihan ESP semestinya selamat sebab soyanya adalah di buat dari non gmo, di proses dengan air dan macam-macam keistimewaan ESP shaklee yang lain. 

 




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Assalam semua,

Korang tahu tak bulan ni promo ESP shaklee? Tahu kan..Kali ni saya nak cerita lain dari yang lain tentang SOYA. Hehe. Ramai lagi yang tak tahu tentang soya. Mereka lebih beranggapan soya membawa mudarat semata-mata tanpa mengkaji terlebih dahulu.

Dua hari ini saya kaji beberapa artikel tentang soya dari Dr Bruce Miller . Dr Bruce ni banyak mengkaji tau. Bukan terus cakap TAK BOLEH, JANGAN, DONT. Bukan tau. Beliau kaji dan kaji banyak tentang soya. Antaranya:

esp shaklee

Dalam kenyataannya dalam buku Dont Lose your Breast to Cancer, beliau ada cerita tentang soya mempunyai isoflavones yang mampu mengurangkan risiko kanser secara semulajadi.'
Selain itu beliau ada juga menceritakan tentang soya mampu mengurangkan kolestrol kerana nisbah asid amino dalam soya adalah lebih rendah daripada dalam daging.

soya selamat

Selain itu banyak lagi kajian yang favor pada soya seperti :

"Pengambilan soya protein setiap hari mampu mengekalkan bacaan kolestrol yang normal dan memelihara jantung, payudara dan kesihatan prostat "
 New England Journal of Medicine, 1995.  

"Individu yang mengamalkan soya mempunyai risiko simptom menopos yang kurang"
 Lancet (1997) and Obstetrics and Gynecology (1998).  

"Diet yang mengandungi soya yang tinggi boleh di kaitkan dengan pengurangan risiko kanser paru-paru untuk wanita yang sedang mengalami menopous"
The American Journal of Clinical Nutrition, 1998.

Journal of the American Dietetic Association, April 2001 mengatakan 30% pengurangan protein daging dengan soya mampu mengurangkan kalori dan lemak.

Banyak lagi kajian-kajian yang dijalankan tentang soya ni. Tapi pastikan anda memilih ciri-ciri soya yang telah saya kemukakan dalam entri : ESP
Jika anda mahu cuba ESP, boleh hubungi kami dan kami akan sertakan dengan tips pengambilan dan cara-cara yang terbaik untuk mendapatkan hasil yang baik :)





 


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe




UNTUK TESTIMONI,

KLIK : https://www.facebook.com/rehana.nurulamin/media_set?set=a.10152832827389538.1073741828.788289537&type=1&pnref=story



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

Video