Gallery

Shaklee Supplements Shaklee Supplements Shaklee Supplements Shaklee Supplements Shaklee Supplements
Showing posts with label osteomatrix. Show all posts
Showing posts with label osteomatrix. Show all posts
Salam tengah hari semua mommies.
Dah lama tak cerita tentang penyusuan ibu kan. Anyway, Alhamdulillah saya masih menyusukan anak saya secara FULLY di kala anak sudah menginjak usia setahun empat bulan. Satu rezeki yang saya cukup bersyukur. Walaupun perjalanan menyusukan anak semasa bekerja tidaklah terlalu mudah, tapi saya redah dengan semangat juang yang tinggi. A good achievement indeed.

Sebelum ini saya pernah cerita tentang punca susu kurang dan sebagainya dalam entri-entri sebelum ini. Namun kali ini saya nak khususkan tentang kurang susu apabila period atau haid.

Saya pasti ramai yang mengalami masalah susu merudum apabila period. Kenapa susu kurang semasa period?

Susu berkurang semasa period selama 2 hingga 3 hari kerana kehilangan kalsium yang tinggi dalam darah.

Antara alternatif untuk masalah ini :

 If you decide to try this, you should start taking the supplement when you ovulate until the third day of your period. (If you don’t know when you ovulate, it’s generally about two weeks before you’re due for your period. You can also just take it for the whole month.) The supplement should be 1000(mg) calcium/500(mg) magnesium. Make sure that you buy the combination calcium/magnesium supplement, as that much calcium should never be taken alone

Dipetik dari : http://exclusivepumping.com/2013/12/28/what-you-can-do-when-your-period-tanks-your-milk-supply/

So, carilah supplemen yang ada kombinasi magnesium dan kalsium sekali...sonang!!!
Saya pilih OSTEMATRIX sebab memang lebih sekadar kalsium..hehe. My favourite supplemen tau OSTEMATRIX ni. Memang boleh kurangkan period pain sekali bila combine dengan GLA complex. I love it!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
 
Antara pengalaman yang paling ngeri semasa pantang adalah sembelit dan buasir!! Tanya sahaja setiap ibu yang melahirkan anak, pasti mereka gerun untuk ke tandas. Apatah lagi untuk meneran kerana sudah lelah meneran untuk melahirkan anak sebelum itu. 
Pada awal minggu semasa berpantang selalu ibu-ibu menghadapi masalah ini kerana kurang minum air, sibuk dengan melayan post depresi  ( hakikat ),  excited dengan baby baru sehingga lupa dengan diet yang seimbang. 

Anak pertama saya, memang saya mengalami buasir teruk sampai berdarah-darah. Masa tu tak kenal shaklee lagi. Memang berdebar nak pergi tandas sebab sangat gerun. 

Anak kedua pula, Alhamdulillah tiada masalah sedemikian. Apa yang saya amalkan??

1. Set berpantang shaklee ( ESP, Vitalea , Vita C, Zink, Ostematrix , Alfalfa)
2. Minum air 3 liter setiap hari
3. Mengamalkan makan nasi lembik untuk mengurangkan sembelit

Dalam set berpantang, ostematrix paling membantu untuk melegakan sembelit kerana ostematrix mengandungi elemen magnesium dalamnya. Magnesium membantu pergerakan usus dengan lebih baik dan juga menyerap air dalam kolon untuk memudahkan proses pembuangan
label

kandungan ostematrix
Bagi yang mengalami sembelit yang sangat teruk, boleh mengambil HERBLAX. Kalau yang menyusukan anak , kene tengok tindak balas herbalax terhadap bayi, jika bayi serasi bolehla mengambil herblax jika tidak boleh mengambil ostematrix sahaja :)

Tidak perlu lagi takut untuk ke tandas selepas ini!!!

Lagi tentang ostematrix atau kalsium :

Kepentingan kalsium seharian
Sukan ekstrem dan kesihatan tulang


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Assalamualaikum semua,

Dah lama saya tak cerita tentang ostematrix ni kan? Ostematrix ini adalah pil kalsium yang menjadi favourite utama saya jugak. Bukan cerita olok-olok bukan cerita tipu. Ini kisah saya bersama shaklee kalsium atau lebih dikenali dengan OSTEMATRIX.

sumber kalsium
Add caption
Nampak tak keperluan kalsium berbeza-beza kan? Sebab itu biasanya 4 biji ostematrix disarankan ambil oleh orang biasa. Macam saya yang menyusukan anak, kalsium saya akan hilang banyak so saya pernah ambil up to 8 biji kalsium setiap hari! Hasilnya super hebat!

Kelmarin dulu saya sakit kaki macam nak putus je rasa sebab kenduri sabtu ahad campur jaga anak, campur tak cukup tidur campur sakit belakang sebab tidur atas lantai. Lenguh badan dan lenguh kaki usah cerita memang tahap 100% sakit yang amat. Lenguh pinggang pula sebab asyik dukung aeisyah sambil menyusukan dia. Rasa habis semua tenaga saya disedut-sedut. 
Malam tu sampai rumah, saya memang flat! Tapi sempat ambil 6 biji ostematrix. Paginya saya dah ambil 2 biji ostematrix. Saya ingat keesokan harinya saya akan MC sebab keadaan yang sangat tak memberangsangkan. Tapi saya bangun pagi jadi segar dan badan memang ringan, walaupun agak lewat bangun sebab kepenatan tapi saya memang cepat-cepat bersiap untuk ke ofis. 

Ada yang tanya, tak bahaya ke ambil banyak-banyak? Jom tengok gambar di bawah ni

pil kalsium

Tengok ye gambar tu, ikut kan dalam tempoh 12 jam kalsium diserap sepenuhnya dalam badan. So memang bukan termendap di mana-mana. Itu lah kehebatan ostematrix ni. So kalau keadaan yang sangat lenguh badan saya leh cadang ambil 4 biji pagi dan 4 biji malam. Kalau hari biasa boleh ambil 4 biji sebelum tidur.

Artikel menarik tentang kalsium di arkib utusan malaysia. Boleh baca untuk tambah info!

Selamat membaca! Berminat nak cuba? Jom roger saya



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
period pain

Sebut pasal PERIOD PAIN atau SENGGUGUT memang semua wanita yang pernah mengalaminya gerun. Memang sakit bersalin lagi sakit. Tapi sakit ni jika bulan-bulan mengganggu hidup, memang serba tak kena.

Masa saya belajar dulu, ada rakan saya yang hampir 2 hari MC sebab sakit yang tak tahan sampai muntah dan pengsan. Pelik juga, walaupun saya pun bulan-bulan tak pernah miss sakit tuh, tapi Alhamdulillah boleh lagi pergi ke kelas cuma nak fokus tu susah sikit.

Sebab period pain ni sakit dia tak sama untuk semua wanita. Ada yang MILD je, ada yang sakit teruk ada yang tak pernah sakit pun ada.  Ada yang cakap lepas bersalin dah tak ada senggugut. No! Dah bersalin pun ada yang masih senggugut ok!

Antara simptom-simptom period pain :
1. Sakit abdomen yang amat ( tak boleh nak describe sebab yang alami sahaja tahu..:) )
2. Sakit tulang pinggang dan ke bawah
3. Tidak boleh fokus atau berjalan dengan baik
4. Muntah atau pengsan ( kes teruk)

Antara sebab-sebab berlakunya period pain :
1. Serviks sempit
2. Ovari ada cyst
3. Infeksi
4. IUD mengganggu

LAGI SATU : Ia terjadi sebab rahim dirangsang oleh PROSTAGLANDINS, sejenis bahan kimiah yang terlibat dalam kesakitan dan keradangan). So semakin banyak PROSTAGLANDINS, semakin bertambah lah sakit itu.


CARA-CARA UNTUK MENGURANGKANG PERIOD PAIN :

1. Diet yang seimbang dengan buah dan sayuran. Fiber yang cukup boleh menyingkirkan estrogen yang berlebihan.
2. Pengambilan vitamin E, Kalsium , Magnesium dan Vitamin D yang cukup. Kalsium dan magnesium berfungsi untuk mengurangkan kejang otot pada perut dan menyokong sakit tulang akibat period pain
3. Regular check up . Bincang dengan doktor jika sakit yang teruk

4. Elakkan XENEOESTROGEN & PHYTOESTROGENS kerana dua bahan ini mengakibatkan menstrual cramps. XENEOESTROGEN selalu didapati dalam shampu atau serbuk cuci ( yang ni lah sebab kita digalakkan guna bebas toksik ;) ) PHYTOESTROGENS pula selalu terdapat dalam herba-herba buatan sendiri.Kedua unsur ini boleh mengakibatkan kekurangan vitamin B dan Magnesium sekaligus membawa kepada kejang perut semasa period

5. Baring dalam posisi yang selesa
6. Tuam perut dengan botol panas berbalut ( saya pernah buat dulu memang mujarab) . Ia seakan merelease otot masa kejang
7. COKLAT ( yang ni bergantung pada individu. saya suka coklat dan ia membantu hilangkan sakit saya..hehe)

JOM CURE PERIOD PAIN dan jalani hidup dengan ceria!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
kalsium

Hari ini saya nak cerita pasal gigi pula. Saya suka buat research tentang mineral dan vitamin. So alang-alang bulan ni promo OSTEMATRIX..so kita gali ilmu tentang keperluan kalsium dalam hidup kita.

Tahukah anda 1/3 daripada gigi kita terdiri daripada kalsium. So kalau kalsium tak cukup, agak-agak kukuh tak struktur gigi kita?Mestilah tak kan. Sebab tu dari kecil disarankan minum susu la...makan ikan bilis la dan macam-macam. Keperluan kalsium adalah seiring dengan pertumbuhan umur masing-masing.

Kanak-kanak dan remaja perlukan kalsium tinggi untuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat. So bila dah tumbuh gigi kekal tak perlu dah kalsium ke???A BIG NO!

KALSIUM perlu sepanjang hidup untuk mengelakkan tulang dan gigi rapuh...Bila kalsium kurang, ini salah satu yang boleh terjadi...GIGI RAPUH...bila gigi rapuh mulalah berlubang ke...lepas berlubang ada yang kena cabut..nak ker??

So jangan ambil remeh dengan keperluan kalsium. Make sure your calcium intake is sufficient ;)







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
INSOMNIA ~ Susah tidur

Tahukah anda nikmat tidur sangat penting untuk manusia? Macam Nabi pernah beritahu, 1/3 malam adalah untuk tidur. Jadi, bila tidur tak cukup atau sukar tidur, hari berikutnya tentu memenatkan dan tidak produktif.

Antara sebab mendapat insomnia adalah :
1. Stress
2. Mengambil ubat-ubatan
3. Masalah kesihatan atau kesakitan
4. Pola pemakanan yang tidak baik
5. Kafein intake
6. Merokok dan alkohol
7. Kerap berfikir dan tidak berehat

Ramai yang mengalami susah tidur walaupun penat seharian. Ada yang bergantung dengan pil tidur sehingga pil tidur pun tidak boleh memberikan kesan yang baik.

Antara cadangan untuk tidur lena ialah :
1. Mandi dengan air suam sebelum tidur
2. Mengambil segelas susu atau produk tenusu
3. Elakkan kafein
4. Pengambilan Kalsium+Magnesium yang cukup

Jom tengok apa mereka kata :

Tentukan yan terbaik untuk anda...saya ada pilihan yang terbaik...OSTEMATRIX...Lebih dari sekadar kalsium...:)

INSOMNIA ~ Susah tidur















Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe





Saya kenal apa itu osteoporosis masa tengok iklan susu dulu-dulu.. Bagaimana tulang tiba-tiba membengkok..ngeri tengok. Tapi masa tu kecil lagi, mana tahu sebab apa jadi macam tu semua. Tapi selalu mak pesan..minum susu..minum susu... Fuh. Saya admit saya tak suka minum susu putih. Saya lagi suka minum yang berperisa which i knoe sometimes its not good sebab banyaaak gula.

Ok, jom share pasal OSTEOPOROSIS.

Apa itu osteoporosis? Ia adalah tulang yang menjadi semakin lemah dengan peningkatan usia. Atau lebih tepat, hilang jisim tulang dan struktur tulang yang sepatutnya. Kira macam tulang akan jadi rapuh, poros.

No simptom for this disease..sebab its a SILENT DISEASE. Hanya tahu bila tulang retak or patah. Lepas tu baru maybe diagnos dengan OSTEOPOROSIS...

Antara faktor untuk terjadinya osteoporosis ialah :
1. Usia tua
2. Hormon seks yang berkurang ( terutama selepas menopous)
3. Sejarah keluarga
4. Cara pemakanan
5. Kurang bersenam
6. KEKURANGAN KALSIUM dan VITAMIN D


OSTEOPOROSIS

Sebab itu pengambilan kalsium sangat penting untuk semua terutama wanita.

Salah satu cara merawat osteoporosis ialah mengambil keperluan kalsium yang secukupnya, pengambilan vitamin D untuk penyerapan kalsium yang lebih baik dan kerapkan bersenam.

So jom bagi yang terbaik kepada keluarga kita...:)Saya dah beri, dan mereka sangat berpuas hati. Anda bila lagi?

ostematrix


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Ini dia testimoni dari mother in law saya:

MIL selalu mengadu sakit gigi dari dulu lagi, saya yang tahu serba sedikit tentang kalsium sarankan dia mengambil kalsium dari doktor. Berminggu-minggu pun tetap sama. Jadi saya ingat, maybe sudah parah dan perlu dicabut (atas cadangan adik saya yang bakal bergelar dentist). Untuk iktihar terakhir, saya beri OSTEMATRIX untuk dia cuba. 2 minggu lepas tu, sakit completely hilang!! MIL sangat puas hati. :)

OSTEMATRIX,,,bukan sekadar kalsium...:)







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Sememangnya kehamilan merupakan saat indah dalam setiap hidup wanita. Ask me! I will say YES dan masih rindukan saat itu. Saya rindu saat saya membawa anak dalam perut. Comel je! Rindu nak pergi checkup dengan suami kat klinik. Ambil ubat-ubatan..For first time in my life, saya tak pernah fail makan ubat dan minum susu. Sebab apa? Sebab saya nak anak saya sihat dan kuat.

Nutrisi sangat penting bagi pembentukan janin. Bukan sekadar anak besar tapi tanpa nutrisi. Itu sudah salah konsep. Alhamdulillah, anak saya kecil tapi kuat. Cuba tanya suami atau FIL saya. Mereka selalu kata kaki anak saya kuat.

Saya punya conclusion :

1. Susu saya minum time pregnant ( time tu tak tahu produk shaklee) so minum susu ibu mengandung biasa. Tak pernah miss even 1 day! Kalau miss pun saya akan minum apa-apa susu lah, janji ada kalsium. Kalsium tu sangat penting ok! Baru tulang dan gigi anak kuat. Kalsium juga boleh membantu ibu mengandung iti sendiri time bersalin. Kena kerja kuat kan? So badan pun kena kuat. Senang kan konsep tu?

2. Susu ibu~ anak saya minum susu ibu. Alhamdulillah, mungkin itu juga sebabnya.

Alhamdulillah, saya melalui tempoh kehamilan yang sangat menarik. :) Tetapi sesetengah kawan-kawan kita macam-macam yang mereka hadapi. HB rendah, GBS, anak songsang, Keguguran, c-zer etc..

Saya nak share tentang set kehamilan dari shaklee

ostematrix
 OSTEOMATRIX ~ untuk sumber kalsium+magnesium
esp shaklee
 Energising Soy Protein~ Sumber protein yang mengandungi 9 asid amino

set vitamin asas
Ni saya panggil vitamin asas..:) 
Untuk pembentukan jantung yang sihat untuk bayi


Sini ada testimoni dari cutomer Kak suzi (Eizmierah),
testimoni set kehamilan

Berminat?
Boleh contact saya di 012-2319979 atau facebook.com/Rehanswardrobe








ANDA BILA LAGI NAK CUBA?
:)

Video